Gallo logo

Cykoria nadziewana krewetkami z dressingiem pomidorowym

Czas przygotowania
Szybki
Porcje
4

Składniki:

Dressing pomidorowy:

  • 2 pomidory owalne (rzymskie) lub 1 duży pomidor zwykły
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • ćwierć papryczki chili
  • 30 ml oliwy z oliwek Gallo Clássico
  • sól do smaku

Nadziewana cykoria:

  • 2 duże cykorie
  • 300 g gotowanych krewetek
  • 1 awokado lub gotowa pasta guacamole
  • 1 cytryna
  • 50 g rukoli

Metoda przygotowania:

Sos
Podziel pomidory na ćwiartki, wyjmij gniazda nasienne i pokrój miąższ w drobną kostkę. Posiekaj cebulę, czosnek i papryczkę chili. Tak przygotowane składniki przełóż do naczynia, dodaj oliwę z oliwek, przypraw solą i wymieszaj.

Cykoria
Oddziel liście cykorii. Przekrój awokado na pół, wyjmij łyżeczką miąższ, pokrop cytryną i rozgnieć widelcem. Pastę z awokado połącz z rukolą i gotowanymi krewetkami. Tak przygotowaną mieszanką napełnij liście cykorii i polej sosem pomidorowym. Kilka krewetek zostaw na wierzch do dekoracji. Całość pokrop oliwą z oliwek.