Gallo logo

Fusilli z sosem carbonara

Czas przygotowania
Szybki
Porcje
4

Składniki:

  • 300 g makaronu fusilli (świderki)
  • 200 ml tłustej śmietany
  • 125 g siekanych grzybów, np. pieczarek
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g świeżo startego parmezanu (12 łyżek stołowych)
  • 4 jajka przepiórcze lub kurze
  • 25 ml oliwy z oliwek Gallo Clássico
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Metoda przygotowania:

Ugotuj makaron w osolonej wodzie, a po odcedzeniu skrop oliwą z oliwek. W międzyczasie pokrój boczek na cieniutkie paseczki i usmaż na patelni, dodaj grzyby i smaż jeszcze przez chwilę. Wlej na patelnię śmietanę i doprowadź do wrzenia. Sos dopraw solą i pieprzem. Na oddzielnej patelni usmaż jajka sadzone. Ugotowany makaron przełóż na talerze, polej przygotowanym sosem, a na wierzchu połóż po jajku. Danie posyp parmezanem i posiekaną natką pietruszki.