Gallo logo

Grzanka z żytniego chleba po śródziemnomorsku

Czas przygotowania
Szybki
Porcje
1

Składniki:

  • kromka żytniego chleba
  • ząbek czosnku
  • ½ pomidora
  • 25 ml oliwy z oliwek Gallo Clássico
  • natka pietruszki
  • sól do smaku

Metoda przygotowania:

Kromkę żytniego chleba podpiecz lekko w piekarniku lub w tosterze. Usuń z pomidora pestki i pokrój go w drobną kostkę. Gorącą grzankę skrop oliwą z oliwek, rozsmaruj na niej posiekany ząbek czosnku i połóż pokrojonego pomidora. Na koniec udekoruj ją natką pietruszki, delikatnie posól i podawaj jeszcze ciepłą.

Wskazówka szefa kuchni:

Oliwa z oliwek idealnie komponuje się z potrawami z czosnkiem, dodając im smaku i aromatu. Oliwę z oliwek Gallo Clássico, którą szef kuchni sugeruje w tym przepisie, możesz zastąpić innymi odmianami oliwy Gallo, zgodnie z Twoimi preferencjami. Eksperymentuj i udostępniaj swoje niesamowite kombinacje!