Gallo logo

Letnia sałatka

Czas przygotowania
Średni
Porcje
4

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (około 200 g)
  • 1 spore awokado
  • 250 g mieszanych różnych odmian sałat
  • 1 zielone jabłko
  • 100 g mango (1/3 mango)
  • ½ dużego pomidora
  • 100 ml oliwy z oliwek Gallo Clássico
  • 10 ml octu balsamicznego Gallo z Modeny

Metoda przygotowania:

Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne nasmaruj oliwą z oliwek. Umieść ciasto francuskie na blasze, włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C. Piecz około 20-30 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. W międzyczasie przygotuj sałatkę. Jabłko, mango i pomidora pokrój w kostkę. Awokado podziel na pół i pokrój na plasterki. Składniki wymieszaj razem z sałatą. Wyjmij upieczone ciasto i gdy przestygnie, rozłóż na nim sałatkę. Całość skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym.