Gallo logo

Pieczone warzywa z octem balsamicznym i serem feta

Czas przygotowania
Średni
Porcje
4

Składniki:

  • 200 g sera feta
  • 100 ml octu balsamicznego Gallo z Modeny
  • 1 bakłażan
  • 1 słodki ziemniak
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 200 ml oliwy z oliwek Gallo Clássico
  • sól do smaku
  • rozmaryn do smaku

Metoda przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Obierz słodkiego ziemniaka i pokrój w grube plastry. Paprykę pokrój w szerokie paski, bakłażana w kostkę, a cebulę w krążki. Warzywa wymieszaj ze słodkim ziemniakiem i przełóż do płaskiego naczynia żaroodpornego. Wszystko dopraw do smaku oliwą z oliwek, solą, rozmarynem, octem, wymieszaj i wstaw do piekarnika na 20 minut. Warzywa podawaj z pokruszonym serem feta. Całość skrop odrobiną octu balsamicznego.