Gallo logo

Placki warzywne ze śmietaną

Czas przygotowania
Szybki
Porcje
4

Składniki:

Ciasto na placki:

  • 250 g mąki (około 2 szklanek)
  • 2 jaja
  • 300 ml mleka
  • 100 ml oliwy z oliwek Gallo Clássico
  • łyżka stołowa sosu sojowego

Nadzienie:

  • 1 por (bez górnych liści)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 200 ml kwaśnej śmietany

Metoda przygotowania:

Przesyp mąkę do miski i wymieszaj z jajkami. Dodaj mleko i mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto dopraw oliwą z oliwek i sosem sojowym, wymieszaj ponownie i odstaw na bok. Posiekaj drobno pora, pokrój szczypiorek, a marchewki zetrzyj na grubych oczkach na tarce. Tak przygotowane warzywa dodaj do ciasta i wymieszaj. Rozgrzej na patelni trochę oliwy z oliwek i usmaż na niej placki. Podawaj ze śmietaną.

Wskazówka szefa kuchni:

Placki świetnie smakują z sałatą doprawioną oliwą z oliwek Gallo Clássico i octem balsamicznym Gallo z Modeny.