Gallo logo

Spaghetti z aromatyzowaną oliwą i pesto z orzechami włoskimi

Czas przygotowania
Szybki
Porcje
4

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 100 ml oliwy z oliwek Gallo Clássico
  • 100 g tartego parmezanu
  • 100 g orzechów włoskich
  • pęczek świeżej bazylii
  • 15 ml oliwy z oliwek Gallo Clássico aromatyzowanej bazylią
  • sól do smaku

Metoda przygotowania:

Ugotuj makaron w osolonej wodzie, a po odcedzeniu skrop oliwą z oliwek. Aby przygotować pesto, wlej do blendera oliwę z oliwek, dodaj orzechy włoskie i liście bazylii. Wszystko szybko zmiksuj na gładką pastę, by nie straciła pięknego zielonego koloru, a następnie dodaj tarty parmezan i pomieszaj. Ugotowany makaron wymieszaj z pesto i podawaj lekko skropiony oliwą z oliwek aromatyzowaną bazylią.

Wskazówka szefa kuchni:

Przygotowanie oliwy z oliwek aromatyzowanej bazylią:
Podgrzej trochę oliwy z oliwek Gallo Clássico do 100°C. Zdejmij z palnika i dodaj liście bazylii, a następnie poczekaj, aż oliwa ostygnie. Wymieszaj. Oliwę z oliwek Gallo Clássico, którą szef kuchni sugeruje w tym przepisie, możesz zastąpić innym rodzajem oliwy Gallo, zgodnie z Twoimi preferencjami. Eksperymentuj i udostępniaj swoje niesamowite kombinacje!